Słodkie grzeszki? Niekoniecznie!
Większość z nas lubi słodki smak, towarzyszy nam on od pierwszych chwil życia: słodkie wody płodowe czy słodki smak mleka matki. To uwielbienie wynika z fizjologicznej reakcji organizmu na endorfiny i serotoninę, które produkują się po spożyciu słodkich pokarmów. Słodkie smakołyki poprawiają nasz nastrój, a także pomagają zrelaksować się po ciężkim dniu. Niestety większość rodzajów cukru wykazuje wiele negatywnych oddziaływań na nasz organizm. Cukrzyca i nadwaga to najpopularniejsze z nich. Cukier zastępujemy jego zamiennikami, takimi jak kontrowersyjne słodziki oskarżane o powodowanie raka, czy niewiele różniący się od białego cukru brązowy cukier.
Stewia, zdrowa i naturalna alternatywa
Z ratunkiem na szczęście przychodzi nam sama natura. Dzięki niej każdy może zacząć słodzić bez wyrzutów sumienia. Wszystko za sprawą prezentowanej w tej książce wyśmienitej i w pełni zdrowej alternatywy dla cukru i słodzików. Stewia, bo o niej mowa, słodzi bez kalorii, nie ma żadnych efektów ubocznych, a ponad to dostarcza ważnych składników mineralnych oraz witamin wzmacniających nasz system immunologiczny. W przeciwieństwie do większości słodzików jest bezpieczna i w pełni naturalna. Z powodzeniem może być spożywana przez osoby cierpiące na cukrzycę, otyłość, nadwagę, atopowe zapalenie skóry (AZS). Stewia jest nie tylko wyśmienitym uzupełnieniem zdrowej diety, ale wspomaga również proces odchudzania i utrzymywania zdrowej wagi.
Przepisy na zdrową słodycz
Z tej książki dowiesz się wszystkiego na temat stewii oraz produktów, jakie są z niej wytwarzane. Poznasz wiele przepisów z jej wykorzystaniem, np. na napoje, koktajle, śniadania obiady, konfitury czy sałatki. Poznasz również wskazówki, które pomogą Ci hodować tę przydatną roślinę we własnym mieszkaniu.
Mity przegrywają z nauką
Autorka rozprawia się także z mitami funkcjonującymi w naszym społeczeństwie, dotyczącymi chociażby rzekomego prozdrowotnego oddziaływania brązowego cukru czy korzyści płynących ze stosowania syntetycznych słodzików. Wszelkie informacje popiera wynikami badań naukowych.