Noni owoc zdrowia

  • ISBN: 978-83-7377-472-8;
  • Cena katalogowa: 19.10 zł;
  • Ilość stron: 161;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 17 x 24,5 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2002;
  • Nr wydania: VII;
Janusz Nawrocki
Paweł Uklejski
0
0

Noni, cudowna roślina lecznicza

Noni (morinda citrifolia, Morwa indyjska) to wiecznie zielone drzewo, które rośnie dziko na terenach Australii, w niektórych tropikalnych regionach Afryki i Ameryki Południowej, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, Malezji, Indiach i Filipinach. O każdej porze roku na jej gałęziach znaleźć można zarówno niedojrzałe, półdojrzałe, jak i całkiem dojrzałe owoce, które mogą być zbierane nawet 14 razy w roku! Niedojrzałe owoce są zielone, by w końcowej fazie nabrać zielonożółtego koloru. Są wtedy miękkie i mają charakterystyczny zapach sera. Niedojrzałe lub półdojrzałe owoce można jeść na wiele sposobów np. surowe, wysuszone lub ugotowane. W pełni dojrzałe charakteryzują się specyficznym zapachem i gorzkim smakiem. Jednak właśnie wtedy zawierają najwięcej składników witalnych, wśród których na pierwszym miejscu jest prokseronina. W Europie dostępny jest wyłącznie sok z owoców noni.

Właściwości noni, czyli na co pomaga

Lecznicze właściwości noni zostały udowodnione i poparte wieloma badaniami naukowymi, które przytacza Autor publikacji. Pierwsze z nich, prowadzone w latach 90-tych XX wieku, dowiodły pozytywny wpływ noni na leczenie takich schorzeń jak cukrzyca oraz rak. Kolejne potwierdziły silne przeciwbólowe działanie (wykazuje ponad 70% intensywności działania przeciwbólowego silnego analgetikum – siarczanu morfiny).

Obecnie wiadomo że sok noni pomaga na:
– artretyzm,
– alergie,
– stany zapalne ścięgien,
– niedobór energii,
– nadciśnienie,
– problemy skórne,
– gojenie się ran,
– zahamowanie procesów starzenia,
– bóle menstruacyjne,
– zwiększenie intensywności przeżyć seksualnych,
– wzmacnia układ immunologiczny,
– przemianę materii – odchudzanie.
Do pozostałych właściwości noni należą również stabilizujące działanie przy depresji oraz hypomanii (wyjątkowy lęk wysokości). Ostatnie badania dowiodły również, że związki chemiczne zawarte w noni zabijają lub utrzymują pod kontrolą ponad sześć typów bakterii, w tym gronkowca złocistego, pałeczkę czerwonki, pałeczkę okrężnicy i salmonellę.

Picie soku z noni – zalety

Dzięki tej książce dowiesz się dlaczego picie soku (syropu) z noni jest prawdopodobnie jednym z najlepszych sposobów na dostarczanie organizmowi tak wielu składników odżywczych. Autor przedstawia badania, które wskazują na to, że noni wspiera procesy przemiany materii w komórkach i pobudza mechanizmy naprawcze organizmu. Aktywuje funkcje jelit, poprawia przyswajanie podstawowych składników odżywczych, a także ich przemianę. Zatrzymuje również proces rozpadu komórek. W książce znajdziesz sposoby stosowania oraz dawkowania noni, a także obszerny rozdział poświęcony jej głównym składnikom aktywnym. Autor przytoczył również historie pacjentów wykorzystujących ten niezwykły owoc w swoich terapiach.

Noni – niezwykły dar natury

ZAPISZ SIĘ