Zdrowe nalewki – jak naturalnie leczyć dolegliwości?
Kultura picia różnych napojów alkoholowych obecna była w diecie ludów od stuleci na całym świecie. Wznoszono nimi toasty, używano do odprawiania świętych obrzędów, a nawet uzdrawiano choroby. Picie trunków alkoholowych stworzonych z owoców czy ziół nie jest więc ściśle powiązane z polską tradycją, jednak wytwarzanie nalewek o różnych właściwościach zdrowotnych, np. na zdrowe serce, już tak. Wie o tym również Zbigniew Ogrodnik, który w tej książce zebrał sprawdzone, a czasami nawet skrzętnie ukrywane przepisy na zdrowe nalewki i wina. Dowiesz się także jak, we własnej kuchni, w domowych warunkach, stworzyć bardziej wytrawne trunki takie jak whisky, gin, rum czy poncz.
Tradycyjna, sprawdzona receptura gwarantuje niezapomniany smak i wartości zdrowotne
Nie trzeba nikogo przekonywać, że wina, wódki czy nalewki sporządzone własnym sumptem mają niezaprzeczalne walory smakowe i sprzyjają zdrowiu. W pewnym sensie w odpowiednio przyrządzonych napojach sam alkohol odgrywa niemal rolę drugorzędną. Najważniejsze stają się substancje biologicznie aktywne, które alkohol wydobywa z ziół, kwiatów, owoców, korzeni czy liści. Dzięki temu możliwe jest zastosowanie nalewek czy win jako naturalnej terapii na różne choroby. Umieszczając domowe wino w diecie, oczywiście w umiarkowanych ilościach, wzmocnisz i pobudzisz zdrowe serce i zaradzisz bólom reumatycznym. Zaś orzechówka pomoże na dolegliwości żołądkowe czy niestrawność, a nalewkę piołunówkę zastosujesz na wzmożenie apetytu.
Zdrowe nalewki – polska specjalność
Nalewki, inaczej zwane napojem bogów, były pijane już za czasów I Rzeczypospolitej. Każdy szanowany dom posiadał własne tajne i sprawdzone przepisy na najlepszą śliwówkę, dereniówkę, orzechówkę bądź wiśniówkę. Dzięki temu podręcznikowi samodzielnie stworzysz przeróżne nalewki, które zagwarantują niezwykłe doświadczenia smakowe i terapeutycznie wspomogą zdrowie. Z czasem zaś, stosując się do zasad Autora, zaczniesz tworzyć własne wyjątkowe kompozycje smakowe. Nauczysz się je również dopasowywać w kuchni i diecie do potraw, a także doraźnie do uśmierzenia dolegliwości.
Odkryj różnorodność smaków i kolorów zamkniętych w karafce
Dzięki tej publikacji:
– poznasz tradycyjne receptury i sprawdzone przepisy na zdrowe nalewki,
– nauczysz się sporządzać domowe wina, nalewki, likiery i inne napoje alkoholowe,
– zaczniesz wykorzystywać owoce, zioła i inne produkty dostępne w Twojej kuchni do zrobienia terapeutycznych zdrowotnych nalewek, np. na zdrowe serce czy żołądek,
– sam zaczniesz dobierać odpowiednie nalewki czy wina do posiłków lub by uśmierzyć choroby.