Winka, nalewki i inne smakowitości - Okładka książki
Winka, nalewki i inne smakowitości
  • ISBN: 978-83-7377-215-1;
  • Cena katalogowa: 29.90 zł;
  • Ilość stron: 240;
  • Oprawa: miękka;
  • Data ostatniego wydania: 2006;
  • Nr wydania: II;
Janusz Nawrocki
Mariusz Golak
0
0

Tradycja picia alkoholu znana od stuleci

Kultura picia napojów alkoholowych jest znana na całym świecie. Już nawet społeczeństwa przedpiśmienne spożywały ten trunek. W plemieniu Sema Naga codziennie było pite piwo ryżowe częściej nawet niż woda. Natomiast plemię Indian Tarahumara miało w zwyczaju wyprawianie uczt z alkoholem z okazji wzajemnej pomocy w rodzinach. Takie zachowania przetrwały również do czasów dzisiejszych i alkoholem wznosimy toasty, świętujemy imieniny czy urodziny, pity jest on również do obiadu na lepsze trawienie lub jako środek na poprawę nastroju i relaks po ciężkim dniu. Jak wiele rzeczy stworzonych przez człowieka, tak i napoje alkoholowe nie tylko trzeba umieć pić, ale przede wszystkim należy, o czym dobitnie świadczy niniejsza publikacja.

Wina, nalewki, likiery dla smaku i zdrowotności

Czy pamiętasz smak i aromat nalewek domowych, owocowych win, likierów czy nalewek leczniczych, przygotowywanych przez nasze mamy i babcie według tradycyjnej receptury, które nie tylko posiadały piękny zapach, ale również zdrowotne właściwości? Nalewki z wiśni, pigwy, czarnego bzu, orzechów i wiele innych, które odpowiednio pasowały do dań z drobiu, dziczyzny, dań z kaczki czy potraw jarskich. Wie o tym również Zbigniew Ogrodnik, który w swojej książce zebrał sprawdzone przepisy na nalewki, wina domowe, wódki smakowe, a także inne napoje alkoholowe, jak whisky, gin, rum czy poncz.

Tradycyjna, domowa receptura gwarancją smaku i wartości zdrowotnych

Nie trzeba nikogo przekonywać, że wina, wódki, nalewki lub inny alkohol sporządzony własnym sumptem mają niezaprzeczalne walory smakowe jak i zdrowotne. W pewnym sensie w odpowiednio przyrządzonych napojach sam alkohol odgrywa niemal rolę drugorzędną. Najważniejsze stają się substancje biologicznie aktywne, które właśnie dzięki alkoholowi są wydobywane z ziół, kwiatów, owoców, korzeni, liści i tak dalej. Dzięki temu możliwe jest stosowanie danego alkoholu na poszczególne dolegliwości lub w konkretnym celu, np. wino na wzmocnienie serca, bóle reumatyczne czy nalewkę piołunówkę na wzmożenie apetytu.

Polska specjalność – nalewki

Nalewki, inaczej zwane napojem bogów, były pijane już za czasów I Rzeczypospolitej, a każdy zasobny dom posiadał własny przepis na najlepszą śliwówkę, dereniówkę, orzechówkę bądź wiśniówkę. Nalewka jest to typowo polska nazwa, gdyż nie ma jej tłumaczenia na język angielski, za to jest dobrze znana w języku ukraińskim, białoruskim litewskim, a także rosyjskim. Po lekturze tego podręcznika przekonasz się, że zrobienie dobrej, domowej nalewki nie jest sztuką trudną. Wraz z upływem czasu zaczniesz tworzyć własne kompozycje smakowe i będziesz potrafił dopasować je do potraw. Jednak, by odnieść w tym sukces, należy przestrzegać zasad przygotowania nalewek podanych przez Autora.

Korzyści zdrowotne alkoholu udowodnione naukowo

Wino jako środek leczniczy jest znane od ponad dwóch tysięcy lat. Najnowsze badania dowodzą, że lepiej jest od czasu do czasu sięgnąć po kieliszek np. dobrego wina niż, pozostawać całkowitym abstynentem. Dowiedziono, bowiem, że alkohol obniża poziom szkodliwego cholesterolu, a zwiększa stężenie tzw. dobrego cholesterolu, który to pomaga pozbyć się złogów tłuszczowych z arterii skutecznie przeciwdziałając miażdżycy. Ponadto wino zawiera zawiera liczne minerały i pierwiastki śladowe oraz około 15 różnych witamin. Od ilości i sposobu jego picia zależy, czy będzie nam służyć, a podstawową zasadą jest łączenie go z jedzeniem. O innych korzyściach picia wina dowiesz się z niniejszej publikacji.

Skorzystaj z rad Autora i zasmakuj w różnorodności aromatów i kolorów

Dzięki tej publikacji nauczysz się sporządzać domowe wina, nalewki, likiery i inne napoje alkoholowe. Poznasz tradycyjne receptury i sprawdzone przepisy na nalewki lecznicze i wódki smakowe. Opisane w publikacji zasady przygotowania napojów alkoholowych sprawią, że stanie się to przyjemnością. Zaczniesz wykorzystywać owoce i inne produkty dostępne w Twojej kuchni do zrobienia domowego alkoholu. Sam zaczniesz dobierać odpowiednie nalewki czy wina do posiłków, deserów, drobiu i dziczyzny.

Domowa receptura, niezwykły smak

ZAPISZ SIĘ