Praktyczne gotowanie według pięciu przemian. Tradycyjna medycyna chińska w kuchni

  • ISBN: 978-83-8168-021-9;
  • Cena katalogowa: 39.30 zł;
  • Ilość stron: 248;
  • Oprawa: miękka;
  • Format: 14,5 x 20,5 cm;
  • Data ostatniego wydania: 2015;
  • Nr wydania: V;
Janusz Nawrocki
Ewelina Kuryłowicz
0
0

Pięć Przemian czyli odżywianie zgodne z Tradycyjną Medycyną Chińska

Gotowanie według Pięciu Przemian to bardzo prosty sposób, który pomoże Ci zwiększyć odporność organizmu, zadbać o zdrową wątrobę, wyeliminować alergie lub zmęczenie. Wywodzi się z terapii Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, a jej głównym założeniem jest osiągnięcie jedności oraz harmonii organizmu z otoczeniem. W kuchni Pięciu Przemian ważniejsze od tego co jesz, jest jak jesz, a raczej jak gotujesz. Dania przygotowywane zgodnie z naturalnym obiegiem energii w przyrodzie, wpływają na Twoje zdrowie i zachowanie równowagi, a przede wszystkim znakomicie smakują. W czym tkwi prawdziwa tajemnica gotowania według Pięciu Przemian? To proste! Sekret tkwi w sposobie łączenia ze sobą odpowiednich elementów (żywiołów).

Prawidłowe łączenie pięciu smaków – tylko tyle jest Ci potrzebne do zdrowego odżywiania

Anna Czelej, aktywna propagatorka zdrowego odżywiania i życia zgodnie z chińską filozofią przyrody, a także autorka wielu publikacji poświęconych tej tematyce, odkryje przed Tobą proste zasady gotowania według Pięciu Przemian. W tej książce udowadnia, że kuchnia Pięciu Przemian nie jest tylko modną i chwilową dietą, a sposobem odżywiania praktykowanym przez liczącą sobie tysiące lat Tradycyjną Medycynę Chińską. Opisuje również czym jest pięć elementów i jakie smaki są im przypisane. Dzięki temu dowiesz się, że:
– Przemiana Ognia to smak gorzki
– Przemiana Ziemi symbolizowana jest przez smak słodki
– Przemianie Metalu odpowiada smak ostry
– Przemiana Wody odnosi się do smaku słonego
– a Przemiana Drzewa do smaku kwaśnego.

Przemiany w kuchni – naucz się przyrządzać posiłki według najpopularniejszej terapii Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Praktyczne porady Autorki pomogą Ci nie tylko prawidłowo łączyć ze sobą wszystkie smaki, ale również dodawać je do potrawy w odpowiedniej kolejności – co jest kluczowe w kuchni pięciu przemian. Dowiesz się, jakie produkty odpowiadają każdemu ze smaków oraz jaki wpływ mają na najważniejsze organy w Twoim organizmie. Dla przykładu, pomidory reprezentują Przemianę Drzewa – smak kwaśny i doskonale wpływają na zdrowie wątroby. Kawa natomiast to Przemiana Ognia – smak gorzki, który wpływa na jelito cienkie, a ryż to smak ostry i ma wpływ na Twoje płuca oraz jelito grube.

Pięć Przemian od dziś! Wypróbuj prosty przepis i przekonaj się o prostocie tej diety

Autorka zamieściła tu również mnóstwo prostych przepisów według diety Pięciu Przemian. Wśród nich znajdziesz receptury na pasty do kanapek, pasztety, zapiekanki, zupy, naleśniki. Różnego rodzaju placki, a także dania z makaronem oraz surówki i sałatki. Aby gotowanie było czystą przyjemnością, do książki dołączona została plansza produktów według Pięciu Przemian, która wesprze Cię na początkowym etapie gotowania. Wprowadź przemiany do swojej kuchni. Zacznij już teraz:

Zapiekanka z ziemniaków według diety Pięciu Przemian
Z – 1 kg ziemniaków, łyżeczka masła, 1 jajko
M – szczypta czarnego pieprzu
W – sól
D – łyżeczka kwaśnej śmietany
Ugotuj ziemniaki, gorące utrzyj na gładką masę z pozostałymi składnikami. Włóż do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pośrodku masy z ziemniaków zrób wgłębienie.

Nadzienie:
W – pół szklanki zimnej wody
D – pół kg kiszonej kapusty
O – majeranek
Z – masło, suszone grzyby
M – czarny pieprz, cebula
W – sól
Ugotuj kapustę z pozostałymi składnikami, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Włóż je we wgłębienie w masie z ziemniaków, posyp utartym żółtym serem i zapiecz w piekarniku.

Rewolucja w gotowaniu

 

Patroni:

ZAPISZ SIĘ